1922 m. Suomijoje iš maumedžio medienos pastatyta jachta iš pradžių vadinosi „Turo“ (išvertus iš suomių kalbos – „Ekskursija“ arba „Turas“). Prieš Antrąjį pasaulinį karą, šį 12 metrų ilgio laivą įsigijo anuomet Lenkijos okupuoto (1920-1939 m.) Vilniaus merginų skaučių klubas.

 

1934 m. burlaiviui suteiktas naujas vardas – „Grażyna”. Remiantis lenkiškais šaltiniais, septynerių žmonių įgulai skirta ir keturias bures turėjusi jachta buvo naudojama lenkų skautų jūreivystės mokymams, o laivą išlaikė savanoriai.

 

Vienas pagrindinių jachtos mecenatų buvo Lenkijos kariuomenės kapitonas, tuometis Silezijos vaivada Michałas Tadeuszas Grażyńskis, kurio pavardė ir padiktavo burinio laivo pavadinimą.

1933 m. Pirmoji tarp pasaulio moterų pirmą kartą pasaulyje tarp moterų jachtos kapitono laipsnį gavo iš Trakų kilusi jūrų skautė (harcerė) Jadwiga Wolffowa-Neugebauerowa, kuri ir tapo pirmąja „Grażynos“ kapitone (iki 1935 m.).

Laivo įgulą sudarė tik moterys, o tokia situacija anuomet buvo tikra sensacija dėl vis dar vyravusių papročių, prietarų į laivus neįsileisti „silpnosios lyties“ atstovių.

Ką jau kalbėti apie patikėjimą moteriai valdyti jachtą ir būti jos kapitone.

 

Jūrų harcerė J. Wolffowa-Neugebauerowa sėkmingai perplaukė Baltijos jūrą ir 1935 m. „Grażynos“ šturvalą perdavė naujajai kapitonei – jūrų skautei Jadvygai Skąpskai-Truscoe, kuri buvo pirmųjų vandens stovyklų Lenkijoje iniciatorė ir pirmųjų buriavimo kruizų organizatorė. Tais pačiais metais ir gimė savotiška jachtos legenda, kuomet vieno audringo kruizo po Baltijos jūrą metu, dalyvė Maria Bukarówna, grįžusi į krantą, savo išgyvenimus išliejo dainoje „Pod żaglami “Grażyny„ (išvertus – “Po „Gražinos“ burėmis). Kūrinys netruko išpopuliarėti, gimė ir keletas jo versijų.

 

1945m.  „Grazyna“ buvo pervadinta “Krasnaja Zvezda” vardu. 2022.04.13 atstatytas pirminis istorinis jachtos pavadinimas „TURO“.

Kviečiame prisijungti prie mūsų ir padėti išsaugoti Jūrinės valstybės objektus.